Veelgestelde vragen

FSC staat voor Forest Stewardship Council en is een internationale, onafhankelijke en niet-gouvernementele non-profitorganisatie. Sinds 1993 wordt samen met delegaties vanuit de sociale sector, de milieubeweging, de houtsector en boseigenaars gewerkt aan regelgeving omtrent verantwoord bosbeheer.

In dit kader, heeft FSC principes voor goed bosbeheer opgesteld, en een certificeringssysteem opgezet om goed bosbeheer te beoordelen. Ook de volledige handelsketen van bos tot aan het eindproduct wordt gecontroleerd. Het FSC-keurmerk is het enige keurmerk voor hout en houtproducten dat wordt ondersteund door de belangrijkste natuur-milieu- en ontwikkelingsorganisaties in de wereld. Zoals Wereld Natuur Fonds, Milieudefensie, Greenpeace en Novib. Maar ook door vooruitstrevende bedrijven.

Eenieder die hout verwerkt uit FSC-bossen verbindt zich ertoe deze reglementering te respecteren. Daarom is het ook nodig dat deze bedrijven zich hiervoor laten keuren en na goedkeuring hier dan ook een certificaat voor krijgen (= COC of Chain Of Custody). FSC producten herkent u aan het FSC-logo.

Door hout of producten te (ver)kopen met het FSC-keurmerk, weet u zeker dat dit uit een goed beheerd bos komt.

Meer info over fsc vindt u op www.fsc.org.

Parky aankopers gaan wereldwijd op zoek naar de edelste houtsoorten, en laten deze verwerken tot fineerhout. De afkomst van uw hout is afhankelijk van de door u gekozen houtsoort.

Het lijmloze plaatsingssysteem Uniclic biedt zowel voordelen tijdens de installatie (geen lijmvlekken, geen open voegen, meubels dienen de kamer niet uit, vlugger en gemakkelijker werken) als erna (direct te betreden, steeds te herplaatsen, gemakkelijker te repareren).

15 jaar op alle PAR-KY vloeren.

Aanspraak hierop kan enkel indien volgende produkten gebruikt worden:
PAR-KY KWALITEITSONDERVLOER ; PAR-KY CLEANER ; PAR-KY INSTALLATIESET.

Normaal onderhoud: flipper/stofzuiger. Indien de vloer te vuil is : goed uitgewrongen dweil (50ml PAR-KY CLEANER bij 10l water). Grote hoeveelheden water vermijden.

Zoals elke houten vloer is ook PAR-KY onderhevig aan kleine krasjes. Om dit te vermijden : hou de vloer proper, leg een deurmat aan de ingang van de kamer ; breng dopjes aan onder meubelpoten ; breng een beschermmat aan onder stoelen met wieltjes.

(leg 100 blz. open van een telefoonboek en sla erop met een hamer; bekijk de indeuk ; vergelijk dit nu met 1 blz op een harde ondervloer.)

Ja. Door invloed van het zonlicht verdiept de kleur van hout. Hout wordt zelfs mooier met de tijd.

PAR-KY PRO (7mm) is geschikt voor huishoudelijk gebruik en PAR-KY LOUNGE, SOUND, en DELUXE zijn geschikt voor huishoudelijk en licht commercieel gebruik. De levensduurte van PAR-KY is niet afhankelijk van de gebruikte houtsoort. PAR-KY vermijden in vochtige ruimtes.

Ja, maar eigenlijk is dit niet meer nodig. Dankzij de dunne houten toplaag van 0,6 mm en de keiharde HDF-plaat is het ontzettend moeilijk om putjes te maken dieper dan 0,6 mm. In extreme gevallen kan een extra vernislaag aangebracht worden. De vloer wordt lichtjes ruw gemaakt met schuurpapier en het vernis wordt met een doek aangebracht.

Doordat hout vrij zacht is wordt de fijne houten toplaag van PAR-KY (0,6 mm) tot 97% doordrongen met lijm en maar liefst 6 ultravioletgeharde vernislagen (DSI-techniek : Double Sided Impregnation). De sterkte van het houtsoort wordt exponentieel verbeterd, onvergelijkbaar met de initiële zwakte eigen aan de houtsoort.

Ja zeker en vast ! Hoe dunner het hout, hoe sterker de vloer. De kern van PAR-KY bestaat uit een HDF-plaat (High Density Fibrboard) die véél sterker is dan gelijk welke houtsoort (1100 kg/m³ ⇔ vb. Beuk : 720 kg/m³). Het procédé van fineerparket combineert de technologie van een waterwerende HDF onderplaat waarop het fineer wordt gekleefd. Hierna wordt het fineer behandeld met maar liefst 6 lagen vernis. Dit vernis verleent uw parket haar blijvende duurzaamheid zonder de houtuitstraling te laten inboeten aan kracht. Par-ky biedt maar liefst 15 jaar garantie.

Echt hout in de toplaag heeft talrijke voordelen die in 3 categoriën kunnen ingedeeld worden :

  1. Esthetisch : unieke nerftekeningen; authentieke lichtreflecties en 3D-effecten. De kleur komt matuur zoals bij alle parket. (twee dezelfde bomen bestaan niet)
  2. Warm : geen koude voeten bij beloop : echt hout heeft een warm contactgevoel (voel het verschil door je volle handpalm op stalen te leggen)
  3. Aangenaam loopgeluid : geen schel lawaai bij beloop (vergelijk het geluid door snel met een muntstuk over de stalen te wrijven)

Belangrijke technologische verwezenlijkingen uit de laminaattechnologie zijn ook in een Par-Ky vloer aangewend.(geringe dikte, zwevende plaatsing, waterwerende basisplaat, uniclic).De papieren fotoprint met melamine slijtlaag wordt bij Par-Ky evenwel niet aangewend! PAR-KY heeft een echte houten toplaag, doordrongen met lijm en vernis.

Fineerparket optimaliseert het hout dat de natuur ons biedt. Daar waar 1 m³ rondhout een opbrengst van 23 m² massief parket oplevert, slaagt Par-ky erin om 600 m² fineer uit datzelfde 1 m³ rondhout te halen. Daarenboven is Par-ky fineerparket veel bestendiger tegen krassen en indrukken en dit dankzij de aangebrachte vernislaag. Fineerparket is ook veel onderhoudsvriendelijker.

Fineer is de meest ultieme expressie van hout. Fineerhout is niet enkel het mooiste hout, door het flinterdunne verzagen haalt het ook het maximum aan hout uit elke boomstam. Geen enkel natuurproduct is in staat dergelijke meerwaarde te bieden.

Fineerhout is een op-en-top interieur product en vindt talrijke toepassingen in onze woon-, leef- en werkomgeving. Stijlvol meubilair, decoratief houtbehang of fineerparket, … dankzij het fineerhout en de diverse afwerkingmogelijkheden ervan bekomt elk interieur een unieke eigen uitstraling.

Fineerhout is standaard verkrijgbaar in meer dan 140 verschillende houtsoorten. De dikte van het fineer varieert tussen 0.5 en 0.8 mm afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Hou er wel rekening mee dat elke boom uniek is en dat er dus net zoals bij massief hout zowel een verschil in het houtpatroon kan optreden als in de kleur en dit binnen dezelfde houtsoort. Zoals er geen twee mensen gelijk zijn, zijn er ook nooit 2 bomen gelijk. Elk stukje hout is enig. Fineer is en blijft hout en is dus geen imitatie zoals bij laminaat of melamine. Deze laatste zijn een imitatie van hout op een papier. Fineerhout verandert ook van kleur onder invloed van lichtinval, het hout krijgt er alleen maar een warmer karakter door.

De vele nabootsingen van houtsoorten maken het de consument niet gemakkelijk om het echte natuurproduct van de imitaties te onderscheiden. Het boompatroon dat bij ieder stukje fineerhout uniek is, de kleur die aan expressie blijft winnen, de herstel- en vernieuwingsmogelijkheden, …, het zijn slechts enkele troeven waardoor het echte natuurproduct zich van de imitaties onderscheidt.

De verschillende kwaliteiten hebben elk een eigen prijskaartje. De leidraad hierin zijn de laminaatklassen. Voor elke laminaatklasse gelden eisen die betrekking hebben op krasweerstand, stootvastheid, slijtwaarde, gladheid en vlekbestendigheid. Voor de laminaatklassen geldt: hoe hoger de klasse hoe beter het product. AC1 - Klasse 21: Voor licht gebruik AC2 - Klasse 22: Voor normaal gebruik AC3 - Klasse 23-31: Intensief gebruik - licht commercieel gebruik AC4 - Klasse 32: Zwaar gebruik - normaal commercieel gebruik AC5 - Klasse 33: Zeer zwaar en commercieel gebruik

Een laminaatvloer leeft. De HDF-basisplaat is isotoop en werkt dus evenveel in lengte als in de breedte. Het is dus uiterst belangrijk om rondom de vloer een uitzettingsvoeg van 8 tot 10 mm te voorzien.

Ook is het aan te raden om kamers van elkaar te scheiden door een uitzettingsvoeg onder de deur te voorzien. Wanneer een laminaatvloer geplaatst wordt met een lengte van meer dan 10 lopende meter doorgaand van de éne kamer in de andere, door de gang, etc…dan is het mogelijk dat dit tot spanning en mogelijke vervorming (omhoogkomen) van de vloer leidt. Dit kan gebeuren wanneer één kamer is verwarmd en de andere niet. Een andere mogelijkheid is een zwaar meubel in één van de kamers, enz…. Het is aan te raden minstens enkele kamers te scheiden van de rest, door het maken van een uitzettingsvoeg onder de deur.

Dit is afhankelijk van de vorm van de woning of ruimte waarin het laminaat gelegd wordt en van de klimatologische omstandigheden. Indien de ruimte ongeveer vierkant is en als er niet té veel plotse schommelingen zijn in het binnenklimaat tussen week en weekend of gedurende de dag, dan is het mogelijk om tot 15 lopende meter vloer te plaatsen zonder extra uitzettingsvoeg in het vloeroppervlak. De uitzettingsvoeg aan de wand moet in functie zijn van de totale lengte. Bij een lengte van 15 meter moet u 15 tot 20 mm uitzettingsruimte laten.

Ook is het aan te raden om kamers van elkaar te scheiden door een uitzettingsvoeg onder de deur te voorzien. Wanneer een laminaatvloer geplaatst wordt met een lengte van meer dan 10 lopende meter doorgaand van de éne kamer in de andere, door de gang, etc…dan is het mogelijk dat dit tot spanning en mogelijke vervorming (omhoogkomen) van de vloer leidt. Dit kan gebeuren wanneer één kamer is verwarmd en de andere niet. Een andere mogelijkheid is een zwaar meubel in één van de kamers, enz…. Het is aan te raden minstens enkele kamers te scheiden van de rest, door het maken van een uitzettingsvoeg onder de deur.

Dit is zeker mogelijk. Het is wel absoluut noodzakelijk om het laminaat voldoende te beschermen.

1. Gebruik zachte wielen. U herkent zachte wielen aan de aanwezigheid van een band in een andere kleur. Nieuwe bureaustoelen kan u tegenwoordig standaard bestellen met zachte of harde wielen. Voor bestaande stoelen met harde wielen kan u bij een leverancier van bureaustoelen zachte wielen bestellen een vervangen. Met zachte wielen zal de levensduur van uw laminaatvloer drastisch verhoogd worden en zal uw vloer langer mooi blijven.

Tip : zachte wielen op een harde vloerbekleding zoals laminaat verhogen het zitcomfort.

2. Ook kunt u onder de bureaustoelen een aangepaste doorschijnende bureaustoelmat te leggen. Kies hiervoor een mat voor harde vloerbekledingen. De mat mag geen noppen bevatten (zoals voor tapijt) en moet voldoende groot zijn.

Het hart van een laminaatvloer is een watervast verlijmde HDF-plaat (High Density Fibre Board). Daarop komt een decorlaag met bovenop een transparante slijtlaag of 'overlay'. Onderaan voorkomt een tegenlaag het opstijgend vocht en vervorming van de panelen

De decorlaag is een foto van hout of van tegels die gedrukt wordt op papier. Dit papier wordt gedrenkt in melaminehars. Hierboven komt een zeer sterke transparante beschermlaag. In een pers, onder hoge druk en temperatuur, worden de melaminelagen geperst op de HDF plaat.

Het plaatsen van hevige objecten (zoals waterbedden, kleerkasten...) op uw laminaatvloer, vormt geen probleem. Voorzie een uitzettingsvoeg van 8 mm rondom de objecten. Achteraf kan u de uitzettingsvoeg afwerken met een plint of profiel.

De beste manier om uw laminaatvloer te installeren, is de plank te leggen in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron in de kamer.

Het gebruik van "chemische" bestanddelen in laminaatvloeren volgen de Europese standaarden. Dus wij denken aan jouw gezondheid.

Onze collectie bevat laminaatvloeren met verschillende niveaus van krasbestendigheid voor residentieel en commercieel gebruik. Toch zijn laminaatvloeren niet volledig krasbestendig: scherpe voorwerpen kunnen de vloer beschadigen. Inslagen van hoge hakken of zacht rubberen wielen van bureaustoelen vormen geen probleem, toch raden we aan om de poten van uw stoelen en meubels te bedekken met vilten of plastic hoesjes. Zand of grind op de vloer moeten zoveel mogelijk vermeden worden, dit kan door eenvoudig weg een kwaliteitsdeurmat aan de deur te leggen.

Laminaatvloeren kunnen geplaatst worden op trappen. We raden aan om lijm te gebruiken om de laminaatvloer op de trap te kleven en af te werken met een trapprofiel.

Laminaatvloer mag niet geïnstalleerd worden op vers beton. Eerst moet een droogperiode in acht genomen worden naar gelang van de dikte van het beton. Als algemene regel nemen we voor droogperiode: 1 week per cm voor vers beton niet dikker dan 4 cm 2 weken per cm voor vers beton dikker dan 4 cm.

Laminaatvloeren kunnen zonder probleem geïnstalleerd worden op een bestaande vloer (zoals tegels, parket...ook vinyl) enkel als je eerst een ondervloer installeert onder het laminaat. Zachte vloerbekleding moet eerst verwijderd worden. Zorg ervoor dat de oppervlakte droog, vlak en stofvrij is vooraleer de ondervloer te installeren.

Laminaatvloeren zijn makkelijk schoon te maken, zie onze onderhoudspagina voor algemene info en specifieke reinigingstips.

Laminaatvloeren kunnen geïnstalleerd worden in keukens indien de instructies juist gevolgd worden. Het is aangeraden een laminaatvloer te kiezen met een hoge slijtageweerstand van minimum Klasse 32/AC4. Mogelijke vlekken moeten onmiddellijk schoongemaakt worden.

Laminaatvloeren kunnen niet geïnstalleerd worden in badkamers voor het risco op zwelling van de planken.

Enkel speciaal daartoe ontworpen produkten, zoals bijvoorbeeld, de Quick-Step Lagune komen daarvoor in aanmerking.

Laminaatvloeren kunnen zonder probleem gebruikt worden in combinatie met watervloerverwarming, op voorwaarde dat de warm water tubes minstens 3 cm onder de oppervlakte liggen en het water in de tubes niet meer dan 28°C wordt. Volg de instructies van de installateur van je vloerverwarming. We raden aan om hoge temperatuursverschillen (hoog en laag) te vermijden wanneer de vloerverwarming aan en af gelegd wordt. ondervloerverwarming.

ZELFGLANZEND ANTISLIP WATERBESTAND NIET BRANDBAAR MOGELIJKHEDEN Voor kunststof- en stenen vloeren, evenals voor geplastificeerde parketten. EIGENSCHAPPEN D-509 is een polish die de vloer moeiteloos een goede bescherming en een mooie glans geeft. Een tot twee dunne lagen D-509 polish op goed gereinigde vloeren geeft een mooie, houdbare, antislip, en waterbestande vloer. GEBRUIKSAANWIJZING De vloer zorgvuldig reinigen. Bij sterk vervuilde vloeren Fernox gebruiken. D-509 met een zachte doek of spons aanbrengen. Een tot twee dunne lagen volstaan. Niet polieren : D-509 is zelfglanzend. Nadien de vloer reinigen met stofzuiger of goed uitgewrongen vochtige dweil. TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN Type : kunststofpolituur op waterbasis. Verbruik : 1l/80m². Brandbaarheid : niet brandbaar. Onschadelijk voor de gezondheid. Weerstand tegen koude : vorstvrij bewaren. Waterbestand. Droogtijd : ongeveer 20 minuten. Houdbaarheid : minstens 1 jaar in de originele gesloten verpakking.

VOOR ALLE VLOEREN LOST POLISH-RESTEN, BOENWAS EN ZWARTE RUBBERSTREPEN OP MOGELIJKHEDEN Voor het verwijderen van polish-resten, boenwas, e.a. EIGENSCHAPPEN FERNOX lost moeiteloos polish-resten, boenwas en allerhande vuil op. GEBRUIKSAANWIJZING Voor grondige reiniging: 50-100ml FERNOX verdunnen met 10l water. Voor het verwijderen van polish-resten en boenwas: 500-1000ml. FERNOX verdunnen met 10l water. De vloer met het mengsel inwrijven en enkele minuten laten inwerken zodanig dat het vuil of de polish-resten opgelost worden en zodus gemakkelijk te verwijderen zijn. Naspoelen met zuiver water. TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN Type : vloeibaar reinigings- en polish- verwijderingsmiddel. Verbruik : 50-100ml/10l water. verwijderen van polish: 500-1000ml/10l water. Brandbaarheid : niet brandbaar. Onschadelijk voor de gezondheid. Weerstand tegen koude : vorstvrij bewaren. Houdbaarheid : minstens 1 jaar in de originele gesloten verpakking.

Hout is een natuurproduct. Door de poreuze structuur van hout reageert een plank op grote veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid.

Buiten het normale onderhoud van uw vloer is het ook erg belangrijk dat u de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid (RV), in de ruimte waarin de houten vloer ligt, regelmatig controleert. De luchtvochtigheid moet u controleren met behulp van een zgn. hygrometer.

Een hygrometer heeft een schaalverdeling welke meestal in 3 delen is verdeeld, te weten:
• Tussen 0% en 55%,
• Tussen 55% en 65%,
• Tussen 65% en 100%.

De luchtvochtigheid is te laag:
Als de wijzer van de hygrometer tussen 0% en 55% staat, betekent dat, dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte te laag is.

De houten vloer zal het aanwezige vocht dat nog in het hout zit laten verdampen, met als gevolg dat de planken kunnen gaan krimpen. De kans op zichtbare naden en kieren neemt toe. Om dit verschijnsel tegen te gaan is het aan te raden de luchtvochtigheid op korte termijn omhoog te brengen. Dit kan u doen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger.

In de winterperiode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) lage kant. Voor zo’n lange droge periode is het beter om een luchtbevochtiger aan te schaffen; een apparaat dat de luchtvochtigheid op peil houdt doordat het water verdampt.

De luchtvochtigheid is goed:
Als de wijzer van de hygrometer tussen 55% en 65% staat, betekent dat, dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte vrij goed op peil is.
Het op peil houden van de luchtvochtigheid is niet alleen goed voor uw vloer, maar ook voor al uw meubelen en niet te vergeten – voor uw eigen gezondheid.

De meest ideale waarde ligt tussen de 55% en 65% en een temperatuur van 20°C. De houten vloer zal niet of nauwelijks werken omdat dit een “gunstig klimaat” is.

De luchtvochtigheid is te hoog:
Als de wijzer van de hygrometer tussen 65% en 100% staat, betekent dat, dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte aan de te hoge kant is.

De houten vloer zal de vochtige lucht absorberen met als gevolg dat de planken kunnen gaan uitzetten. Omdat de vloer nooit tegen de muren aan wordt gelegd, zullen de houten delen deze ruimte kunnen benutten om uit te zetten. Als de hoge luchtvochtigheid niet op korte termijn afneemt dan kan zelfs de ruimte tussen de vloer en de muur te klein zijn. De vloer komt onder spanning te staan, waardoor de delen iets hol kunnen gaan staan, en in het ergste geval kan hij tussen de muren bol komen te staan.

Om dit verschijnsel tegen te gaan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid snel naar beneden wordt gebracht. Goed ventileren (warme, vochtige lucht afvoeren) kan het percentage naar beneden krijgen.

In de zomerperiode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) hoge kant. Zo hebben bijvoorbeeld air-conditioning of een luchtontvochtiger – een apparaat dat vocht uit de lucht onttrekt, een positief resultaat.

Tot slot nog enkele tips:
• Plaats de hygrometer het liefts in het midden van de kamer (dus niet bij het raam, in de felle zon, of bij de keuken: dit i.v.m. het verdampen van water bij het koken) maar bij voorkeur in de buurt van de thermostaat.
• Een hygrometer is een vrij nauwkeurig meetinstrument. Het is wel noodzakelijk dat u deze éénmaal per jaar laat ijken.
• Het opvolgen van deze adviezen houdt NIET in dat de vloer, niet, enigszins of nooit (meer) kan gaan werken. De hygrometer is niet meer dan een hulpmiddel. Het geeft alleen aan welke aktie uzelf moet ondernemen.
• Leg de houten vloer zeker 15 mm rondom van de muur zodat het hout wanneer het nodig kan zijn, uit kan zetten.

Kruipruimtes
Indien uw woning is voorzien van een kruipruimte is het absoluut noodzakelijk dat eventuele aanwezige ventilatieroosters geopend zijn en blijven. De roosters dienen aan beide zijden van het huis aanwezig te zijn om de juiste ventilatiestroom te garanderen!!!
Indien deze roosters niet aanwezig zijn of verstopt zijn kunnen de gevolgen voor uw parketvloer zeer nadelig zijn.
De parketvloer zal hierdoor extra vocht opnemen, waardoor de vloer extreem zal gaan uitzetten en zelfs bol kan komen te staan. Indien u hiervoor geen zorg draagt, vervalt iedere vorm van garantie!!!

De afhandeling van uw bestelling gebeurd in een super beveiligde omgeving.

De betalingen gebeuren via Ogone/Ingenico Payment Services, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het afhandelen van online betalingen. De betalingen gebeuren in een super beveiligde omgeving ( https://), zodat de veiligheid van de transactie gegarandeerd is.